Per les escoles de nova creació, 3 anys en barracots són suficients

Demanem a l’Administració els següents compromisos que fins i tot entenem haurien d’estar regulats per llei:
- Que s’asseguri com a premissa la qualitat educativa en totes les fases del procés.
- Que es fixi un termini màxim de 3 anys per a la construcció i posta en servei de l’edifici definitiu.
- Que es planifiquin d’inici el conjunt de les instal·lacions provisionals amb les màximes ampliacions necessàries.
- Que s’articulin sistemes de participació dels pares i mares i de les direccions dels centres amb l’Administració. (Llegir tot el Manifest)

dimecres, 21 de desembre del 2011

Els pares del CEIP Maquinista reclamen la nova escola (notícia a BTV)

El 21 de desembre van fer la seva concentració al passeig de Potosí amb República Dominicana. La manifestació es va realitzar a prop de l'espai on hauria d'anar la seva èscola.

Veure més (a BTV)

dimecres, 14 de desembre del 2011

La Generalitat acabará con los barracones escolares en 2015 (article a El País)

Algunos centros llevan más de 10 años con aulas en módulos prefabricados. Rigau prevé concentrar los alumnos en colegios ya existentes.

La Generalitat prepara la guerra contra los barracones en las escuelas, aunque en la mayoría de casos estos se eliminarán encajando a los grupos de alumnos en otros colegios ya existentes. Así lo ha adelantado este mediodía la consejera de Enseñanza, Irene Rigau, tras la firma de un convenio con el Ayuntamiento de Barcelona para erradicar los barracones del CEIP La Mediterrània, centro que ilustra el retraso del Gobierno catalán en relación con la supresión de este tipo de instalaciones. "Es una problemática muy amplia", ha asumido Rigau tras detallar que en Cataluña más de 20.000 alumnos realizan sus clases en unos 1.060 barracones, algunos de ellos instalados hace más de una década. En el caso del CEIP La Mediterrània, los alumnos llevan cuatro años esperando que empiecen las obras para construir el nuevo colegio.

Rigau prevé presentar el nuevo plan durante el primer semestre de 2012 para erradicar los barracones en el curso escolar que comience a finales de 2015. "Las demografías están cambiando, la crisis ha frenado la llegada de inmigrantes y esta reducción permitirá reordenar las prioridades", ha señalado Rigau sobre la posibilidad de erradicar finalmente estas instalaciones. En la mayoría de centros afectados la Generalitat se había comprometido a sustituir los barracones por edificaciones definitivas en menos de dos años, acuerdo que la Generalitat ha incumplido de forma generalizada.

Llegir més (a El País)

La Generalitat elabora un pla per substituir els barracons escolars (notícia a l'Ara)

La consellera Rigau diu que "les demografies estan canviant" i que això permetrà "reordenar les prioritats"

El departament d'Ensenyament de la Generalitat presentarà el 2012 un pla global de substitució del miler de barracons escolars existents a tot Catalunya, alguns dels quals funcionen des de fa més de deu anys.

La consellera d'Educació, Irene Rigau, així ho ha assegurat avui durant la firma d'un conveni amb l'Ajuntament de Barcelona pel qual el consistori construirà el nou edifici del CEIP Mediterrani, al barri de la Barceloneta de Barcelona, derruït fa quatre anys per problemes d'aluminosi.

"Les demografies estan canviant, s'ha frenat l'arribada d'immigrants i la crisi segur que també impacta", ha considerat la consellera, que ha afegit que aquest fet permetrà a la Generalitat "reordenar les prioritats" dels barracons.

Llegir més (a l'Ara)

Barcelona pacta avanzar los 4,65 millones para el Ceip Mediterrània sin fecha de devolución (notícia a La Vanguardia)

Este colegio de la Barceloneta da clase en los barracones instalados desde 2007 en el patio de la cercana escuela Alexandre Galí.

El alcalde de Barcelona, Xavier Trias, y la consellera de Enseñanza de la Generalitat, Irene Rigau, han rubricado este miércoles el convenio por el cual el Ayuntamiento avanzará 4,65 millones de euros para construir el nuevo edificio del CEIP Mediterrània del barrio de la Barceloneta.

El Ayuntamiento avanzará el dinero y las obras se prevén empezar en enero de 2012 y acabar hacia junio de 2013, con lo que las previsiones apuntan a que en el curso 2013-14 los alumnos podrán dejar atrás los barracones.

En declaraciones a Europa Press, la directora de la escuela, Maria Ascensión Fumanal, se ha mostrado muy satisfecha, y ha resaltado que han sido "muy persistentes" estando toda la escuela en barracones, siendo este el quinto curso escolar desde 2007 de reivindicaciones.

Trias ha celebrado que el primer concierto público de este tipo se haga con Enseñanza, y ha dicho admirar a la consellera, la que ha destacado: "Estoy convencida de que no será la primera vez que encontraremos soluciones institucionales de colaboración franca".

Al preguntársele a la consellera por la eliminación de otros barracones en la capital catalana, como el caso del CEIP La Maquinista, ha dicho que forma parte del análisis que se está realizando para toda Catalunya sobre ello y que se presentará en unos meses.

Ha dicho que se encontró 1.057 barracones, algunos de los cuales llevan instalados más de 10 años, y se está analizando la urgencia de su sustitución teniendo en cuenta los cambios demográficos, motivados en parte por haberse frenado la llegada de inmigrantes.

Llegir més (a La Vanguardia)

S'acaben els barracons del CEIP Mediterrània (notícia a la Cadena Ser)

Ajuntament i conselleria d'Ensenyament han firmat avui el conveni que permetrà que els 170 alumnes del CEIP Mediterrània, a la Barceloneta, deixin definitivament els barracons on estudien des de fa 4 cursos. L'Ajuntament avançarà els 4,6 milions que costa fer el nou centre, amb el compromís de la Generalitat que tornarà els diners quan pugui.

Llegir més (a la Cadena Ser)

dimecres, 7 de desembre del 2011

La escola Sant Martí avança

Per tal de facilitar la finalització de les obres de la nova escola a temps, l’ajuntament ha ampliat l’horari de treball a les obres.

Llegir més (a la web del AFA Sant Martí)

dimarts, 6 de desembre del 2011

La Maquinista surt al carrer … i el talla

Com cada dijous les famílies de l'escola La Maquinista van manifestarse a la plaça Orfila. Acabada la concentració de aquest sisè dijous, un grup de famílies espontàniament va tallar el passeig de Torras i Bages durant uns minuts.

Després d'una reunió realitzada amb el Regidor del Districte, el Sr. Raimond Blasi, on van constatar que han passat quatre anys i encara no disposen de terreny per a la ubicació de l'escola, van decidir manifestar-se cada dijous a les 17.30h a la plaça Orfila per demanar a l'Ajuntament que se'ls assigni un terreny definitiu al crit de "volem solucions i no barracons".

"Exigim allò que és nostre i que és un dret i un deure vers els nostres fills i filles" diu l'AMPA per justificar la manifestació de cada dijous.

Sobre el tall del carrer, un pare va declarar que "com que el regidor no va surtir a donar-nos explicacions algú va pensar que havíem de fer alguna cosa per cridar-li l'atenció". Sembla que alguns dijous el Sr. Raimond Blasi va baixar del seu despatx per parlar amb les familias i amb la prensa però aquest dia ja havia plegat.

Llegir més (a la web de l'AMPA la Maquinista)

dilluns, 5 de desembre del 2011

Una escola a mig construir

L'AMPA de l'escola Cau de la Guineu de Corbera de Llobregat denucia que la Generalitat va paralitzar la construcció de la escola i que avui només disposen d'una escola d'educació infantil, prevista per a tres línies, on conviuen nens de P3 fins a 2n de Primària.

Al 2007 l'escola Cau de la Guineu va començar ocupant un espai provisional a l'escola El Corb.

En una primera fase la Generalitat va construir un nou edifici que van ocupar el 2009. Aquest edifici consisteix en les instal·lacions necessàries per a tres línies d'educació infantil.

Les infraestructures per cursar primària es reservaven per una segona fase de construcció que va ser pressupostada al 2010 i hauria d'haver començat al 2011, però les inversions en escoles es van paralitzar i entre les escoles que van patir les conseqüències va estar l'escola Cau de la Guineu.

A hores d'ara no saben quan començarà la segona fase. Per al proper curs a l'escola van ubicar un mòdul prefabricat amb dues aules per poder continuar.

"Els pares ens sentim enganyats i decebuts. Hem tingut molta paciència durant tots aquests anys, però estem cansats de tanta informalitat. La Generalitat va decidir posar en marxa una nova escola, ja que la resta d’escoles del municipi no podien absorbir el nombre de nens en edat escolar. Ara no tenim cap garantia que es vagin a realitzar les obres de la segona fase, de manera que l’escola no pot créixer, però els alumnes sí que creixen" denuncia l'AMPA.

Llegir més (al web de l'AMPA de l'escola Cau de la Guineu)